Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grönkålspaj med dadlar & nötter

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Så här års finns ett härligt utbud av torkad frukt och nötter som vi kan njuta av. Tillsammans med med lagrad cheddar och grönkål blir det här en härlig vinterpaj.

Ingredienser

6 bitar

Deg

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning

  • 200 g färsk grönkål
  • 1 gul lök
  • smör
  • 8 –10 dadlar
  • 2 dl riven cheddarost
  • 50 g valnötter
  • 3 ägg
  • 250 g kesella
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Så här gör du

  1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna
  2. i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen cirka 1 timme. Tryck ut degen i en form (26 centi- meter) med löstagbar kant. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  4. Strimla grönkålen. Skala och hacka löken. Fräs grönkål och lök sakta i smör tills kålen sjunkit ihop, cirka 15 minuter. Dela dadlarna och ta ur kärnorna.
  5. Fördela grönkål, ost, dadlar och delade nötter i pajskalet. Vispa ihop ägg, kesella, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
  6. Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter.