Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grillad sparris med fagiolatosås

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Inget går väl upp mot färsk sparris när det är säsong. En sallad med grillad sparris, nötter och krutonger är en sann lyx under primörtiden.

Ingredienser

4 –6 portioner
  • 500 –750 g grön sparris
  • 2 skivor bondbröd, gärna av surdeg
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald
  • rucola
  • 4 –6 msk rostade pinjenötter
  • parmesanost

Fagiolatosås (cirka 4 dl)

  • 1 burk cannellinibönor eller små vita bönor, 400 g
  • 3 msk kapris
  • 3 sardellfiléer
  • 2 msk pressad citron
  • 2 äggulor
  • 1 dl olivolja
  • svartpeppar, nymald

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär brödskivorna i mindre bitar, som krutonger. Blanda med 3 msk olivolja och flingsalt och lägg på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen i cirka 12 minuter.
  2. Bryt eller skär av den nedersta grova delen på sparrisen. Pensla sparrisen med olivolja.
  3. Grilla sparrisen runtom på utegrillen eller grilljärn tills den är mjuk, cirka 10 minuter. Det går också bra att rosta sparrisen i ugnen på 200 grader. Krydda med salt och peppar.
  4. Lägg upp sparrisen tillsammans med rucola. Strö på krutonger och pinjenötter. Hyvla över parmesanost. Servera tillsammans med såsen.
  5. Fagiolatosås: Skölj bönorna och låt rinna av. Mixa ihop bönor, kapris, sardeller och citronsaft med en mixerstav. Tillsätt äggulorna och blanda om. Tillsätt oljan droppvis, under mixningens gång. Smaka av med peppar. Låt gärna smakerna mogna i kylen.