Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grillad entrecôte med ugnsbakad vitlök och varm tomatsallad

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg
Grillad entrecôte med ugnsbakad vitlök och varm tomatsallad
ANN LINDBERG

Här är det köttets kvalitet som avgör smaken. Jag använder hängmörat kött i dag och grillar det i två rejäla bitar. Sedan skär jag upp det i fina skivor vid serveringen.

Ingredienser

4 portioner
  • 2 bitar hängmörad entrecôte, à 500 g
  • 4 msk olivolja
  • salt och peppar

Vitlökssmör och ugnsbakad vitlök

  • 2-3 hela vitlökar
  • olivolja
  • 2 kvistar rosmarin
  • 100 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 2 msk pressad citron
  • några droppar tabasco
  • salt och peppar

Sallad

  • 300 g kantareller
  • 2 msk smör till stekning
  • 2 askar körsbärstomater, gärna en gul och en röd
  • 2 röda lökar
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt och svartpeppar

Så här gör du

  1. Dela vitlökarna i klyftor. Droppa över lite olivolja och rosta i ugn på 175° i ca 15-20 minuter tillsammans med rosmarin.
  2. Mixa smöret tillsammans med 6-8 vitlöksklyftor, citron, tabasco, salt och peppar. Rulla ihop till en rulle och ställ i kyl.
  3. Hetta upp smöret i en panna. Stek svampen. Skiva rödlöken och tillsätt skivorna till svampen. Fräs ytterligare några minuter. Tillsätt körsbärstomaterna och olivoljan, blanda runt. Fräs på i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Pensla entrecôten med olivolja, salta och peppra. Grilla den i ca 5 minuter på varje sida, höj gallret och fortsätt grilla ca 10 minuter eller fortsätt grilla och vända. Kolla gärna med en termometer när köttet är klart, vid 55° är det perfekt. Låt vila ca 10 minuter.
  5. Skär upp köttet i skivor och servera med ugnsbakade vitlökar, körsbärstomater, vitlökssmör och den varma salladen.
Du kanske även gillar