Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grillad abborre med fänkålssallad & brynt smörvinägrett

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Brynt smör till abborren är en hit!

Ingredienser

4 personer
  • 4 abborrfiléer med skinn (á 160 gram styck)
  • 8 kvistar färsk timjan
  • olivolja
  • salt och peppar

Fänkålssallad

  • 4 fänkål
  • 3 msk olivolja
  • 2 citroner
  • 2 msk socker
  • 2 lagerblad
  • 3 msk hackad dill
  • salt och peppar
  • vatten till kokning

Brynt smörvinägrett

  • 200 gram smör
  • 1 rödlök
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Fänkålen: Klyfta 3 stycken av fänkålen (6-8 klyftor beroende på storlek), koka i saltat vatten med lagerbladen, sockret och saften av en citron.
  2. Känn med provsticka att de är mjuka igenom, lyft upp och låt rinna av. Pensla med olivolja och grilla, cirka 3 minuter på varje sida.
  3. Hyvla den sista fänkålen på mandolin eller med kniv. Blanda med 2 msk citronjuice, 3 msk olivolja och 3 msk hackad dill. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Smaka eventuellt av med mer citronjuice.
  4. Blanda den varma och grillade fänkålen med den hyvlade och marinerade fänkålen innan servering.
  5. Brynt smörvinägrett: Bryn smöret tills det börjar dofta nötigt och bli gyllenbrunt. Hacka rödlöken fint under tiden och blanda med rödvinsvinägern. Tillsätt rödlöksvinägerblandningen när smöret svalnat av lite. Smaka av med salt och peppar.
  6. Abborren: Pensla abborren med olivolja på båda sidor och krydda med salt och peppar på köttsidan. "Repa" timjanen och krydda köttsidan.
  7. Grilla abborren. Börja med skinnsidan och grilla tills skinnet är knaprigt och fint. Grilla sedan klart på köttsidan.
  8. Servera med nykokt färskpotatis och eventuellt gräddfil. Garnera med plockad dill.