Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grekisk lammfärspaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner

Pajdeg

  • 1 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk solroskärnor
  • 125 g smör
  • 1 1/2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 500 g lammfärs
  • 2 dl rött vin
  • 10 marinerade soltorkade tomater
  • 1/2 dl hackad bladpersilja
  • 1/2 tsk hackad färsk rosmarin
  • 1/2 tsk timjan
  • salt, nymald svartpeppar
  • 200 g fetaost

Äggstanning

  • 3 stora ägg
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm salt

Dekoration

  • 1 dl svarta Kalamata oliver
  • 10 små röda plommontomater
  • rosmarin, bladpersilja

Så här gör du

  1. Ugn: 225°
  2. Lägg dinkelmjöl, vetemjöl och solroskärnor i matberedarens skål med kniven monterad. Kör tills kärnorna är mixade. Tillsätt smöret i bitar och kör tills det bildas smulor. Droppa i vattnet och kör tills det bildas en degboll.
  3. Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbar botten, cirka 23 centimeter i diameter. Plasta formen och ställ i kylen, cirka 30 minuter. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet, cirka 10 minuter.
  4. Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs löken i olivolja i en stekpanna, tills den blir mjuk och blank. Smula ner färsen och stek den smulig. Tillsätt rött vin och låt det koka in.
  5. Blanda ner strimlade soltorkade tomater, persilja, rosmarin, timjan. Smaka av med salt och peppar. Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
  6. Vispa samman ägg, yoghurt, grädde och salt i en skål. Häll äggstanningen över fyllningen. Dela fetaosten i tärningar och tryck ner till hälften i färsen.
  7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, cirka 25 minuter. Dekorera med oliver, tomatbitar, rosmarin och bladpersilja. Servera med sallad.