Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grekisk Kycklingsoppa

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Det här är en soppa som äts i många grekiska hem. Ja, en riktig klassiker. För mig är det här en av de godaste sopporna jag vet- det finns liksom ingen soppa som är riktigt lik den i smaken.

I soppan använder man en ägg-och citronblandning som kallas för avgolémono, och som verkligen är helt underbart gott.

Ja, ni måste testa själva!

TIPS! Bröd, fetaost och oliver är goda tillbehör till soppan.

Enjoy!

Ingredienser

4 portioner
  • 1 st kyckling, hel
  • 1 1/2 dl basmatiris
  • 2 st ägg
  • 1/2 dl riktigt god olivolja
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 st grönsaksbuljong
  • 2 st citroner
  • vitpepparkorn
  • salt och grovmalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Lägg kycklingen i en kastrull och fyll på med vatten så att det nästan täcker kycklingen. Häll på 1-2 tsk salt och några vitpepparkorn.
  2. Låt koka 1 timme, eller tills du ser att kycklingen är färdig. Skumma under koktiden av allt skum som kommer upp till ytan.
  3. Sila av buljongen, lägg kycklingen i en skål och koka upp buljongen på nytt.
  4. Häll på basmatiris, olja och buljongtärningar. Koka tills riset är mjukt och ställ nu kastrullen åt sidan.
  5. Vispa upp 2 ägg i en skål, pressa ner saften från två citroner och häll på 1 tsk svartpeppar. Ta nu ca: 2 dl av buljongen från soppan och rör ner den sakta i äggblandningen, samtidigt som du vispar, detta så att den inte skär sig.
  6. Därefter rör du sakta ner ägg-och buljongblandningen i soppan. Även detta för att soppan inte ska skära sig.
  7. Rensa kycklingen och dela den i bitar och häll i soppan. Värm upp soppan och servera. Krydda med salt och svartpeppar om det behövs.
  8. Ät tillsammans med ett gott bröd, fetost och oliver! Och glöm inte att njuta!
2 kommentarer om "Grekisk Kycklingsoppa"
  • Jonaskök
    Jonaskök

    En av de bästa sopporna jag ätit! Enkel att göra och billig!
    Kör med fetaost, blir ännu bättre!

  • pelargonia
    pelargonia

    Har ätit den tidigare, blev bjuden av Stinas mamma:) Vet att den är jättegod och blev så glad nu att komma över receptet, nu ska jag prova att tillaga den själv! Tack Stina!