Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gravlaxpaj med spenat & prästost

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat
Gravlaxpaj med spenat & prästost
Foto: Ove Lindfors

Härlig sommarmat som passar att göra till många.

Ingredienser

6 portioner

Deg

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 1 –2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 150 g babyspenat
  • 1 ⁄2 strimlad purjolök
  • smör
  • 1 ⁄2 dl hackad dill
  • 2 dl riven prästost
  • 200 g gravad lax i skivor
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 ⁄4 tsk salt
  • 1 krm peppar

Så här gör du

  1. Arbeta snabbt ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i en plastpåse 30–60 minuter.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt vila i kylen minst 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  4. Fräs spenat och purjolök i smör så att spenaten sjunker ihop. Ta från värmen och blanda i dill.
  5. Varva spenatfräs, ost och laxskivor i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen.
  6. Grädda pajen i mitten av ugnen i 35–40 minuter.
Du kanske även gillar