Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hovmästarsås – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 56 st har redan röstat

Hovmästarsås är en söt sås som passar perfekt till gravad lax och som står på julbordet hos många. Ett klassiskt recept på en sås som är enkel att göra. Vill du göra såsen lite mildare kan du tillsätta någon matsked vispgrädde eller créme fraiche. Gravlaxsås innehåller i princip samma ingredienser men här brukar man välja en starkare senap vilket ibland också påverkar färgen och gör den något mörkare än hovmästarsåsen.

Ingredienser

6 person(er)
  • 2 msk dill, finhackad
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk röd- eller vitvinsvinäger
  • 1,5 dl rapsolja eller solrosolja
  • salt, vitpeppar
  • 1 tsk konjak (kan uteslutas)

Så här gör du

  1. Mixa dill och socker i matberedaren tills sockret löser sig. Blanda med senapssorterna och vinäger.
  2. Tillsätt oljan droppvis i början och en fin stråle på slutet under fortsatt mixning. Smaksätt med salt, vitpeppar och konjak.