Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gravad lax – enkelt recept

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 32 st har redan röstat

Här är ett enkelt och gott recept på gravad lax. Det här är ett grundrecept med salt, socker och dill som passar utmärkt till påsk, jul eller andra festliga tillfällen.

En klassisk sås till gravad lax är hovmästarsås. Men prova gärna att smaksätta crème fraiche med löjrom & dill eller senap & honung, chili & lime, saffran & fänkål eller dill & vitlök.
Har du bråttom och vill att det ska gå snabbt – snabbgrava laxen:

1. Använd fryst laxfilé, som du låter halvtina. Strö över ett tunt lager salt, socker, peppar och dill precis som när du gravar på vanligt sätt.

2. Fukta ytan på laxen med lite vatten, så blandningen snabbt börjar vätska sig. Använd till exempel en ren blomspruta.

3. Låt laxen ligga i rumstemperatur i 15-20 minuter innan den serveras.

Läs också: Gravad lax – så gör du steg för steg

Läs också: Hovmästarsås – Sveriges mest populära recept

lax

Ingredienser

12 portioner
  • 1 kg färsk lax av mittbiten med skinn och ben
  • 1/2 dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk grovkrossad vitpeppar
  • 1/2 dl dill

Så här gör du

  1. Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar. Kontrollera att alla småben är borta genom att dra med ett finger längs fiskköttet.
  2. Blanda salt, socker och peppar. Gnid in blandningen i laxens köttsidor med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig.
  3. Strö grovhackad dill över laxen. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del.
  4. Lägg fisken i en plastpåse, knyt ihop och lägg på ett fat i kylen. Låt ligga 2 dygn och vänd på påsen 4-5 gånger under den tiden.
  5. Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Om det behövs putsa bort blodrännan längst ner mot skinnet.
  6. Skär laxen i tunna skivor.