Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gravad 
­enbärslax
 med pepparrotssås

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Att grava sin egen lax är inte alls krångligt, men kräver lite framförhållning. Om tiden inte räcker till kan du lätt sätta extra piff på den ­färdigköpta gravlaxen. Personligen tycker jag att den färdigköpta ­hovmästarsåsen är lite för söt, men jag använder den gärna som bas i den superenkla pepparrotssåsen.

Ingredienser

8 bufféportioner
  • 
400 g gravad lax i bit
  • 
2 msk hackad dill
  • 
5 stötta enbär

  • 2 msk rapsolja
  • 
1/2 tsk rivet citronskal
  • 
flingsalt
  • 
nymald vitpeppar


Pepparrotssås

  • 
2 dl hovmästarsås
  • 
4 msk crème fraiche
  • 
1 msk riven pepparrot
  • 3 msk hackad dill


Så här gör du

  1. Stöt dill, enbär, olja och citronskal i en mortel. Smaka av med salt och peppar.

  2. Putsa laxen och skär den i 3 millimeter tjocka, raka skivor. Lägg upp på fat och droppa över oljan.

  3. Pepparrotssåsen: Blanda ihop ingredienserna.