Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gratinerad fläskfilé med champinjoner


Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 19 st har redan röstat

Gratänger hör 60-talet till och fläskfilé är festmat. Färska champinjoner fanns inte året runt, så det fick bli burkvarianter. Men till det här receptet har vi valt små skogschampinjoner.


Ingredienser

4 portioner

  • cirka 600 g fläskfilé

  • 2-3 msk smör att steka i

  • salt och peppar

  • 200 g små färska champinjoner, gärna skogschampinjoner

  • 2 dl vitt vin

  • 3 dl crème fraiche

  • 2 klyftor vitlök

  • 1 msk dijonsenap
  • 
50 g riven lagrad Grevé eller Emmentaler

  • Ugn 225 grader


Så här gör du

  1. Smörj en eldfast form. Rensa bort hinnor och fett från filén och skiva den i cirka 3 centimeter tjocka skivor. Bulta ut skivorna lätt med handen, salta och peppra. Stek köttet i en stekpanna på hög värme så att det får färg. Köttet ska inte vara genomstekt. Lägg upp i den eldfasta formen.

  2. Dela svampen på mitten och stek i pannan efter köttet i det smör som finns kvar efter köttet. Ta eventuellt i lite mer smör. Slå på vinet på champinjonerna och skölj ur pannan. Häll i crème fraiche, senap och vitlök. Smaka av med salt och peppar.

  3. Häll såsen över köttet, strö över osten och sätt in i ugnen cirka 20 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.