Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grahamsbullar med råg och surdeg

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Surdeg blir en väldigt bra smakhöjare och gör inkråmet bättre. Till detta behövs det inte en bubblig surdeg.
Det går så klart även att baka dessa goda bullarna utan surdeg, men minska då på mjölmängden med ca 30 g.

Denna deg knådas lättast i maskin då den blir en aningen kladdig.

Ingredienser

10 bullar
  • 300 g vatten, 20c
  • 150 g grahamsmjöl
  • 70 g fint rågmjöl
  • 230 g vetemjöl av vårvete eller special
  • 100 g surdegsgrund
  • 12 g flingsalt
  • 1 msk olja
  • 20 g färsk jäst

Så här gör du

  1. Blanda ihop mjöl, vatten och surdeg och täck med en handduk och låt den vila i 30 min. Tillsätt salt, jäst och olja och knåda den i maskin på låg hastighet i 5 min och sedan på högre hastighet i 5 min till. Lägg den i en burk med lock och låt den jäsa i 45-50 min.
  2. Sätt ugnen på över/undervärme 250c. Lägg upp degen på en mjölad bänk och skär till bullar om 80 g. Forma till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten och pudra på mjöl eller doppa dom i frön. Täck med en handduk och jäs i ca 35 min.
  3. Skär ett snitt på toppen av bullarna, sätt i mitten av ugnen, häll lite varmt vatten i botten av ugnen. Grädda i 13-15 min. Låt svalna på galler.