Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gösfilé med rödbetor, fetaost och smörslungad gurka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Bättre än så här kan en middag inte bli en varm augustikväll i vårt avlånga land. Gurkan ska slungas hastigt i smöret. Gurka al dente skulle man kunna säga.

Ingredienser

4 personer

Gösfilé:

  • 800 g gösfiléer, gärna med skinnet kvar
  • salt och peppar
  • olivolja till pensling

Smörslungad gurka:

  • 0,5 st gurka
  • 100 g smör
  • 1 dl dill, hackad
  • salt och peppar
  • 0,5 st citron

Rödbetor med feta:

  • 8 st rödbetor, färska
  • 150 g fetaost
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk pinjenötter
  • 0,5 st citron

Så här gör du

  1. Skölj gösfiléerna. Krydda dem med salt och peppar och pensla dem med lite olivolja.
  2. Lägg filéerna på grillen med skinnsidan mot glöden. Grilla dem i 5–6 minuter tills köttet är helt vitt. Vänd inte på filéerna under tiden.
  3. Servera med rödbetor med fetaost, smörslungad gurka och nykokt potatis.
  4. Rödbetor med fetaost:
  5. Skala och koka rödbetorna i 30–40 minuter tills de är mjuka. Pilla av skalet och lägg upp rödbetorna på ett fat. Smula över fetaosten och droppa över lite olivolja.
  6. Rosta pinjenötterna lätt i en stekpanna. Tänk på att du kan nyttja värmen från grillen. Strö pinjenötterna över rödbetorna och pressa över lite
  7. Smörslungad gurka:
  8. Skala och halvera gurkan och gröp ur kärnorna. Skär den i 5 mm tjocka skivor.
  9. Bryn smöret gyllenbrunt i en stekpanna. Tillsätt gurkskivorna och den hackade dillen. Rör om. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.