Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glutenfria semlor

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Älskade semla! Förgyll fettisdagen med en drömgod och omtyckt klassiker med anor långt tillbaka i tiden. Spritsa gärna grädden på bullarna om du vill få riktigt vackra semlor.

Ingredienser

10 stycken
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 dl pofiber
  • 2 dl majsmjöl
  • 4 ¼ dl rismjöl
  • 1 ½ msk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 30 g psylliumfrömjöl (fiberhusk eller psyllium)
  • 1 tsk kardemummakärnor, malda i mortel
  • 3 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½ dl strösocker
  • 50 g smör

Till pensling

  • 1 ägg, lätt uppvispat med en gaffel

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 2–3 msk mjölk
  • 5 dl vispgrädde

Topping

  • florsocker till pudring

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
  3. Vispa upp ägg, mjölk och socker. Smält smöret och blanda ner det i vätskan.
  4. Häll ner degvätskan i de torra ingredienserna och arbeta degen smidig i ett par minuter. Lägg på plastfolie och låt degen vila i 15 minuter.
  5. Dela upp degen i 10 bitar och forma varje bit till en bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i cirka 15–18 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna på ett galler under en bakduk.
  6. Fyllning: Riv mandelmassan fint och blanda med mjölken.
  7. Vispa grädden och fyll upp en spritspåse med stjärntyll.
  8. Skär av toppen på bullarna eller klipp trekantiga lock med en sax. Lägg fyllning på varje bulle och spritsa på grädde. Lägg på locken och pudra med florsocker.