Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glutenfria pepparkakor med kristyr

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Mumsiga pepparkakor vill man inte vara utan under julen. Baka kakor eller ett helt pepparkakshus och spritsa på kristyr om du vill. Använd en elvisp om du gör kristyr.

Ingredienser

50 stycken
  • 1 ¼ dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 50 g honung
  • 75 g smör, mjukt
  • 3 msk pepparkakskrydda
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 dl havremjöl eller mixade havregryn
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 tsk psylliumfrömjöl (fiberhusk eller psyllium)
  • 1 äggvita

Kristyr

  • 1 äggvita
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk ättiksprit

Så här gör du

  1. Pepparkakor: Sjud socker, farinsocker och honung. Rör i smöret och pepparkakskryddorna, dra av från värmen och rör om då och då.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, häll i den ljumma sockerblandningen och äggvitan. Vispa med elvisp eller i degblandare till en smidig deg. Sätt plastfolie över bunken och ställ in i kylen över natten.
  3. Sätt ugnen på 170 grader.
  4. Kavla ut degen på bakplåtspapper och tryck ut figurer med pepparkaksformar.
  5. Grädda mitt i ugnen tills kakorna börjar få fin färg, cirka 6–8 minuter.
  6. Kristyr: Vispa äggvita, florsocker och ättiksprit kraftigt med en elvisp. Fyll en spritspåse och dekorera pepparkakorna.