Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glutenfria lussebullar

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Fira lucia och första advent med saftiga saffransbullar. Extra mycket saffran gör lussebullarna ännu godare. Du kan garnera några av bullarna med pärlsocker. Degen jäser i cirka 1 ½ timme.

Ingredienser

26 stycken
  • 4 dl rismjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 ½ dl potatismjöl
  • ¾ dl psylliumfrömjöl (fiberhusk eller psyllium)
  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 7 dl mjölk, ljummen
  • 1 g saffran
  • ¾ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 äggvita

Till pensling

  • 1 ägg, lätt uppvispat med en gaffel
  • cirka 1 dl russin
  • eventuellt pärlsocker

Så här gör du

  1. Blanda rismjöl, bovetemjöl, majsmjöl, potatismjöl och psylliumfrömjöl i en bunke.
  2. Smula ner jästen i en separat bunke.
  3. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Se till att vätskan är ljummen. Lös saffranet i degvätskan och häll den över jästen och rör om. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt.
  4. Blanda ner de torra ingredienserna i degvätskan och tillsätt ägg och äggvita. Arbeta degen smidig några minuter. Sätt plastfilm över bunken och låt degen jäsa i 1 timme.
  5. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  6. Dela upp degen i 26 bitar, forma varje bit till en bulle och rulla sedan ut till längder och forma till lussekatter. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Lägg över plastfolie och låt bullarna jäsa i ytterligare 35 minuter.
  7. Pensla med ägg, lägg i russin och strö eventuellt pärlsocker över bullarna. Grädda mitt i ugnen i cirka 15–17 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.