Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glutenfria lussebullar – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Recept på supergoda glutenfria lussebullar. Fira lucia och första advent med saftiga lussekatter. Extra mycket saffran gör lussebullarna ännu godare. Du kan garnera några av bullarna med pärlsocker. Degen jäser i cirka 1 ½ timme.

Läs mer: Recept på glutenfria pepparkakor

Ingredienser

26 stycken
  • 4 dl rismjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 ½ dl potatismjöl
  • ¾ dl psylliumfrömjöl (fiberhusk eller psyllium)
  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 7 dl mjölk, ljummen
  • 1 g saffran
  • ¾ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 äggvita

Till pensling

  • 1 ägg, lätt uppvispat med en gaffel
  • cirka 1 dl russin
  • eventuellt pärlsocker

Så här gör du

  1. Blanda rismjöl, bovetemjöl, majsmjöl, potatismjöl och psylliumfrömjöl i en bunke.
  2. Smula ner jästen i en separat bunke.
  3. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Se till att vätskan är ljummen. Lös saffranet i degvätskan och häll den över jästen och rör om. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt.
  4. Blanda ner de torra ingredienserna i degvätskan och tillsätt ägg och äggvita. Arbeta degen smidig några minuter. Sätt plastfilm över bunken och låt degen jäsa i 1 timme.
  5. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  6. Dela upp degen i 26 bitar, forma varje bit till en bulle och rulla sedan ut till längder och forma till lussekatter. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Lägg över plastfolie och låt bullarna jäsa i ytterligare 35 minuter.
  7. Pensla med ägg, lägg i russin och strö eventuellt pärlsocker över bullarna. Grädda mitt i ugnen i cirka 15–17 minuter. Låt lussebullarna svalna på galler under bakduk.