Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glutenfria hamburgerbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

En saftig hamburgare med krispig sallad och krämig dressing är underbart gott. Baka hamburgerbröd toppat med sesamfrön och fyll det med dina smakfavoriter. Du kan baka brödet separat eller som ett brytbröd. Dessa bröd jäser i 1 timme.

Ingredienser

12 bröd
  • 3 ½ dl rismjöl
  • 3 ½ dl havregryn, mixade i mixer
  • 1 ½ dl potatismjöl eller majsstärkelse
  • 2 tsk salt
  • ½ dl psylliumfrömjöl (fiberhusk eller psyllium)
  • ½ dl pofiber
  • 50 g jäst
  • 2 ägg + 1 ägg till pensling
  • 2 msk raps- eller olivolja
  • 2 msk honung
  • 7 dl vatten, ljummet
  • 2 msk sesamfrön

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Smula ner jästen i en separat bunke.
  4. Vispa upp två ägg, olja och honung för sig.
  5. Häll det ljumna vattnet över jästen och tillsätt äggblandningen. Vänd i alla torra ingredienser. Blanda alla ingredienser ordentligt. Degen blir ganska lös och klibbig. Låt den jäsa och svälla i 30 minuter under en kökshandduk.
  6. Vänd upp degen, skrapa ur bunken med en degskrapa eller slickepott, på ett lätt mjölat bakbord (rismjöl). Forma degen till en längd utan att knåda ut luften. Dela degen i 12 bitar och forma varsamt till runda bullar (knåda inte hårt, då kan degen tappa luften).
  7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter under en bakduk.
  8. Pensla bröden med lätt uppvispat ägg och strö över frön.
  9. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut bröden och låt dem svalna ett par minuter. Flytta över bröden på ett galler och låt dem svalna helt under en bakduk.