Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glutenfria, avlånga semlor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Dessa avlånga semlor ser ut som korvbröd – men är mycket godare! Dessutom är de glutenfria.

Ingredienser

16 stycken
  • 75 g smör
  • 2 1 ⁄2 dl mjölk
  • 2 msk fiberhusk, pulveriserat
  • psylliumfröskal
  • 25 g jäst för söta degar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1 ⁄2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • cirka 7 dl ljus glutenfri mjölmix
  • 2 tsk bakpulver

Till pensling

  • 1 ägg
  • 1 ⁄4 krm salt

Till fyllning

  • inkråm från bullarna
  • 150 g skållad och mald mandel
  • 3 droppar bittermandelarom
  • 100 g florsocker
  • 1 ⁄2 dl mjölk

Till garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • florsocker

Så här gör du

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Häll över i en degbunke och tillsätt fiberhusk och låt det svälla i 10 minuter. Smula ner jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt salt, kardemumma, socker, ägg och mjölmix blandat med bakpulver. Arbeta degen tills den släpper bunken. Låt jäsa under bakduk, i cirka 30 minuter.
  2. Ta upp och arbeta degen smidig på bakbordet. Dela den och rulla ut till längder. Dela dem i 8 bitar vardera. Rulla till runda bullar, som sedan formas till avlånga bullar, som korvbröd. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk, i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
  3. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med salt och grädda dem mitt i ugnen, i cirka 10 minuter. Låt bullarna kallna på bakgaller under bakduk.
  4. Skär av ett avlångt lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet med en gaffel. Blanda med mald mandel, bittermandelarom, florsocker och mjölk. Fyll bullarna med mandelfyllningen.
  5. Vispa grädden fluffigt tjock och spritsa i små klickar längs kanterna på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.