Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glutenfri jordgubbstårta med vaniljkräm

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

En maffig jordgubbstårta hör sommaren till och känns nästan som en självklarhet på midsommarbuffén. Fyll tårtan med jordgubbssylt och hemlagad vaniljkräm.

Ingredienser

10 bitar

Botten

  • smör till formen
  • mandelmjöl till formen
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm

  • ½ tsk vaniljpulver
  • 2 ½ dl mjölk
  • ¾ dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 1 msk majsstärkelse
  • 25 g smör, mjukt
  • 1 dl vispgrädde

Fyllning

  • 1 ½ dl jordgubbssylt

Till garnering

  • 5 dl vispgrädde
  • ½ l jordgubbar

Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och bröa en springform, cirka 22–23 centimeter i diameter, med mandelmjöl.
  3. Vispa socker och ägg pösigt.
  4. Smält smöret och blanda med mjölken.
  5. Blanda och sikta alla torra ingredienser.
  6. Blanda äggsmeten, vätskan och de torra ingredienserna. Vispa till en slät smet. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 45–50 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdig i mitten.
  7. Ta ut kakan och vänd upp den på ett fat, låt svalna under formen.
  8. Vaniljkräm: Koka upp vaniljpulver och mjölk.
  9. Vispa upp socker, äggulor och majsstärkelse. Häll den varma mjölken i äggsmeten. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud upp krämen, vispa kraftigt under tiden. Dra av kastrullen från plattan och vispa i smöret.
  10. Flytta över krämen till en skål, sätt plast över och kyl ner.
  11. Vispa upp grädden och vänd ner i den kalla krämen.
  12. Montering: Dela botten i tre delar. Bred ut jordgubbssylt över den första botten, bred ut hälften av vaniljkrämen över botten och lägg på nästa botten. Bred ut jordgubbssylt och vaniljkräm, sätt på den tredje och sista botten.
  13. Vispa upp grädden och bred över tårtan. Spara lite av den vispade grädden och spritsa rosor på tårtan med en stjärntyll.
  14. Skiva jordgubbarna och garnera tårtan.