Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glutenfri äppelpaj med mandelmassa

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

En ljuvlig äppelpaj är svår att motstå! Vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde är gott till. Använd gärna en porslinsform när du bakar pajen.

Ingredienser

10 bitar

Deg

  • 75 g smör
  • 1 dl hett vatten
  • 3 ¾ dl glutenfri mjölmix (färdigköpt eller enligt recept nedan)
  • 1 msk bakpulver
  • 1 krm salt
  • ½ tsk vaniljpulver
  • smör till formen

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 4–5 äpplen
  • 1 ¾ dl strösocker
  • ½ dl vatten
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 tsk kanel, malen

Till pensling

  • 1 msk havremjölk
  • 1 msk råsocker

Glutenfri mjölmix

  • 7 dl rismjöl
  • 5 dl bovetemjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 2 dl potatismjöl

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till degen. Sätt plastfilm över degen och låt den vila i 30 minuter.
  3. Riv mandelmassan fint.
  4. Skär äpplena i klyftor och lägg dem i en kastrull. Tillsätt socker, vatten, majsstärkelse och kanel. Rör om och koka upp äpplena. Låt svalna.
  5. Smörj en pajform, cirka 23 centimeter i diameter, med hel botten. Lägg mandelmassan i botten på pajformen. Lägg på äppelfyllningen.
  6. Kavla ut pajdegen mellan två bitar plastfolie eller två plastpåsar. Skär ut en rundel, cirka 23 centimeter i diameter. Spara resterna av degen och skär ut några blad till dekoration i degen.
  7. Täck fyllningen med degplattan och tryck till kanterna ordentligt mot pajformen. Skär fyra centimeter långa hål i mitten på pajlocket och lägg på bladen.
  8. Pensla med havremjölk och strö över råsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.