Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glöggmarinerad fläskfilé


Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Veckans läsarrecept kommer från Anki och Håkan Mårtensson som bloggar om mat på www.martenssonskok.blog­spot.com.

Ingredienser

2 portioner
  • 
400 g fläskfilé
  • 
1 1/2 dl vinglögg

  • 1/2 dl kineskisk soja
  • 
1 citron, rivet skal och saften
  • 
1 msk färsk riven ingefära

  • 3 msk rapsolja

  • svartpeppar
  • 
1 lagerblad

Sås:


  • 4 schalottenlökar
  • 
2 röda äpplen
  • 
1 msk muscovadosocker

  • 10 små champinjoner
  • 
3 dl crème fraiche

  • 2 dl vatten
  • 
1 1/2 msk kalvfond

  • 1 1/2 msk balsamvinäger

  • salt & peppar


Så här gör du

  1. 
1. Rör samman alla ingredienserna till marinaden och häll i en plastpåse. Lägg ner filén och låt ligga i kylen ett par timmar, gärna över natten.

  2. Sås:
 1. Skala löken och dela i grova bitar som du steker mjuka, utan att de tar färg, i lite smör. Lägg i botten av en ugnsfast form.
2. Skala, kärna ur och dela äpplena i grova bitar. Stek i smör några minuter och häll över socker och balsamvinäger mot slutet av stekningen. Låt äpplena göra löken sällskap.
3. Blanda samman övriga ingredienser till såsen och häll ner i formen, rör om.
4. Ta upp filén ur marinaden, låt den droppa av lite och stek den i smör så den får färg runt om. Lägg sedan ner filén i såsen, ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter.
5. Ta ut och skär köttet i skivor, servera med kokt potatis, grönsaker och sås.