Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glaserade glöggribs

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Julbordets tjocka revbensspjäll i all ära, men varför inte överraska med nya och kryddiga smaker som ligger rätt i tiden. Kål, citrus, torkad frukt, nötter, julost och sötpotatis ger vinterns glazade ribs en helt ny inramning!

Ingredienser

4 portioner
  • cirka 1 1/2 kg tjocka revbensspjäll, knäckta
  • 1 delad lök
  • 3 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 5 kryddnejlikor
  • 2 stjärnanisar
  • salt

Glögglaze

  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • rapsolja
  • 2 msk färskriven ingefära
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 kanelstång
  • 1/2 krm kardemummakärnor
  • 1/2 flaska glögg (37, 5 cl)
  • 1/2 dl mörk sirap
  • rivet skal av 1/2 apelsin
  • salt

Så här gör du

  1. Lägg köttet i en gryta. Mät upp så mycket vatten att det täcker köttet. Koka upp och skumma noga.
  2. Tillsätt lök, kryddor och salt. Det ska vara 1 matsked salt per liter vatten. Koka sakta under lock tills köttet är mört, i cirka 50 minuter. Ta upp och låt rinna av.
  3. När köttet har svalnat något, dela spjällen längs med benen.
  4. Glaze: Hacka lök och vitlök. Fräs löken genomskinlig i olja. Låt vitlök, ingefära, tomatpuré, sambal oelek, kanel och kardemumma fräsa med en liten stund.
  5. Tillsätt glögg, sirap och apelsinskal. Koka ihop utan lock i 10-15 minuter. Plocka upp kanelstången. Mixa glazen slät med stavmixer. Smaka av med salt.
  6. Blanda kött och glaze i en ugnsform. Låt gärna köttet marinera i några timmar.
  7. Stek köttet i mitten av ugnen på 225 grader tills det har fin färg och lite knaprig yta, cirka 25 minuter. Vänd eventuellt en gång.