Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gingravad lax


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Köp gärna färsk salmalax som inte behöver frysas innan gravning. Hittar du inte den i din butik kan du köpa färsk och frysa minst 3 dygn innan gravning i stället. Krämig gravlaxsås är ett måste till gravad lax!

Ingredienser

6 portioner

  • 500 g lax
  • 
1 1/2 msk salt
  • 
1/2 dl strösocker
  • 
1 tsk grovstött vitpeppar
  • 
2 msk gin eller annan sprit
  • 
1/2 dl finhackad dill


Gravlaxsås

  • 
1 äggula

  • 1/2 dl grov senap
  • 
1 msk strösocker

  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 
2 dl rapsolja

  • 1/2 dl finhackad dill


Så här gör du

  1. Gnid in laxen med salt, socker och gin. Låt stå framme i rumstemperatur cirka 20 minuter så att gravningsprocessen sätter i gång. Om laxen åker in i kylen på en gång får den en hård gravad yta och gravningen har svårt att tränga igenom hela laxen.
  2. 
Strö över dill och ställ i kyl över natten.
  3. 
Gravlaxsås: Blanda äggula, senap, socker och vinäger i en skål. Vispa ner oljan i en svag stråle till en tjock senapssås.

  4. Skiva laxen tunt och servera den med gravlaxsåsen.