Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gingravad lax


Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

Ibland vill man bara grava en liten bit lax. Här används salmalax, som är en ren filé utan skinn.

Ingredienser

4 portioner
  • 
500 g salmalax

  • 60 g socker

  • 50 g havssalt
  • 
1 liten citron (skalet)
  • 
4 lätt krossade enbär
  • 
2 msk gin


Så här gör du

  1. Blanda salt och socker. Tvätta och riv citronskalet fint.
  2. 
2. Lägg hälften av sockerblandningen på ett fat. Placera laxfilén på tallriken. Vänd laxen i blandningen. Lägg sedan laxen i en plastpåse.

  3. Tillsätt citronskal, enbär och gin samt resterande socker/salt. Förslut påsen.

  4. Förvara laxen i kylskåp. Vänd laxen ­dagligen i 3 dagar.
  5. 
5. Häll sedan av vätskan och frys laxen lätt. Skär tunna skivor av laxen vid servering. Servera gärna med lingonsalsa eller hov­mästarsås.