Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Getostpaj med salami

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Paj med getost och salami. Recept ur Caroline Hofbergs bok Pajer (Natur & kultur).

Ingredienser

6 bitar
  • 3 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 2 msk iskallt vatten

Fyllning:

  • 0,5 dl pinjenötter
  • 100 g tunt skivad salami
  • 1 burk grillad paprika i olja, i olivolja, 200 g
  • 2 dl rucolasallad, grovhackad
  • 100 g getost på rulle
  • 3 st ägg
  • 250 g kesella
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt till fyllningen
  • 1 krm nymalen peppar

Så här gör du

  1. Pajskalet: 1. Häll mjöl och salt i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller använd fingertopparna. 2. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme, då går det lättare att kavla eller trycka ut degen i formen och den färdiga pajen blir sprödare. 3. Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant, som mäter 24–26 centimeter i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Ställ in formen 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen. Då halkar degen inte lika lätt ner i formen under gräddningen. 4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 minuter. Fyllningen: 1. Gör pajdegen. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter cirka 26 centimeter i diameter. Förgrädda pajskalet. 2. Sätt ugnen på 200 grader. 3. Rosta pinjenötterna i en torr och het panna. Strimla salamin. Låt paprikan rinna av. 4. Fördela salami och paprika i det förgräddade pajskalet. Strö över rucolasallad, pinjenötter och smulad getost. 5. Vispa ihop ägg, kesella, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet. 6. Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.