Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gammaldags citronkräm med maränggrädde

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 - 6 person(er)
  • 3 st äggulor
  • 1 st ägg
  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker
  • citronsaft, färskpressad av 2 citroner
  • citronskal, finrivet, av 1/2 citron
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st marängtårtbotten, eller 16 små maränger

garnering:

  • florsocker

Så här gör du

  1. Vispa ihop gulorna med det hela ägget. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sockret och blanda väl. Häll i äggblandningen, citronsaften och citronskalet och vispa ihop. Sjud under oavbruten kraftig vispning tills blandningen blir tjock och krämig, 5–10 minuter. (Använd ballongvisp eller vanlig visp av plast.) Sila krämen ner i en skål och låt kallna.
  2. Vispa grädden. Blanda cirka 1/3 del av grädden med citronkrämen. Blanda resten av grädden med marängen bruten i mindre bitar.
  3. Fördela krämen och maränggrädden i glas eller portionsskålar. Pudra över florsocker.