Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fudge brownies

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 167 st har redan röstat

Är du en chokladälskare kommer du att älska dessa kakor! Lättbakade som bara den och helt fantastiskt goda.

Ingredienser

16 bitar

Tryffel

  • 150 g mörk choklad, 55 %
  • 1 ,5 dl vispgrädde
  • flingsalt att strö över

Brownie

  • 150 g osaltat smör
  • 2 ,75 dl strösocker
  • 1 ,5 dl kakao
  • 0 ,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Tryffel
  2. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden, häll den över chokladen och låt stå i några minuter tills chokladen har smält. Rör ihop till en slät och fin tryffel. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.
  3. Brownie
  4. Sätt ugnen på 160 grader. Smörj kanterna på en bakform, 20 x 20 cm, med smör och täck bottnen med bakplåtspapper.
  5. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda. (Det kan se lite grynigt ut nu, men mjölet kommer att få smeten att gå ihop och bli slät och fin.) Vispa försiktigt ner 1 ägg i taget, eller använd en slickepott att blanda med tills varje ägg har arbetats in. Vänd slutligen ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
  6. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter. Låt svalna.
  7. Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret. Vänd kakan upp och ner och bred tryffeln ovanpå, toppa med flingsalt. Om tryffeln är för lös för att breda räcker det med en stund i kylen för att den ska stelna en aning. Låt sedan kakan stå i kylen så att tryffeln stelnar ordentligt, 40-50 minuter. Serveras rumstempererad.
23 kommentarer om "Fudge brownies"
  • Nisse
    Nisse

    Har bakat chokladkaka idag och den är jättegod. Inte heller så svår.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Svenne61

      Hej! Hittar du det inte i din matbutik kan du välja en med högre kakaohalt, exempelvis 70 %.
      / Julia – webbredaktör Mittkök.se.

  • Lina87_h
    Lina87_h

    Vad ska det vara för konsistens på brownien när man tar ut den ur ugnen? När jag tog ut min efter 22min och låtit den svalna så var den helt kladdig och höll på att falla sönder när jag vände på den.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Lina87_h

      Hej!

      Vad märkligt. Kakan ska vara kompakt men kladdig, men den ska inte falla sönder. Det kan vara stor skillnad mellan olika ugnar så testa att ha inne kakan något längre i din ugn.

      Lycka till!

  • Maria
    Maria Stein ( Fetgnu)

    Har tyvärr en mjölkproteinallergiker hemma, kan kakan bli bra med sojagrädde och mjölkfrittsmör?

    Annars får jag göra den i smyg och äta när han sover 😉

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Maria Stein ( Fetgnu)

      Hej! Det kan den absolut bli! Hoppas det smakar.

  • Chocochock
    Chocochock

    Ojoj vad gott det ser ut!
    Jag har bakat kladdkaka med fudge, men den blev lite hård i ytan, den här ser lite lenare ut.
    Måste prova!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Chocochock

      Den är verkligen helt fantastiskt smarrig! Hoppas det smakar.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till alsil

      Hej!
      Det tror vi verkligen kan fungera! Byt ut mjölet bara!
      Hoppas det blir bra.
      Allt gott, Mitt kök-redaktionen.

  • Gunnel Pedersen
    Gunnel Pedersen

    Fantastiskt goda! Planerar ha med den på en dessertbuffe framöver☺

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Gunnel Pedersen

      Ja! Visst är de fantastiska. Kul att du gillar dem!

  • lykketone
    lykketone

    Hej!
    Dessa är farligt goda!
    Någon frågade om att göra dessa glutenfria och fick till svar att byta ut mjölet bara. Jag blev villrådig av det svaret. VAD byter man mot och använder man samma mängd i vikt eller i dl, då? T ex om man använder potatismjöl t ex. Har inte glutenintolerans/allergi själv, men en arbetskamrat som är det.
    Vore fint med ett mer precist svar. ☺

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till lykketone

      Hej. Du har helt rätt. Vilket dåligt svar av oss. 🙂

      Så här tänker vi att du kan göra: Byt ut vetemjölet till mandelmjöl. Viktigt att tänka på då är att mandelmjöl har ett högt fiberinnehåll och kommer att suga åt sig mer vätska än vetemjöl. Det du kan göra då är att öka vätskan i receptet eller minska mjölmängden till hälften. Ett tips är att även tillsätta en nypa fiberhusk för att binda kakan.

      Hoppas det var till hjälp! Hör av dig annars.
      /Julia – redaktör Mittkök.se.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Sarin Boladian

      Ja, Sarin, det kan man absolut! Lycka till! /Rickard, Mitt kök

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Muna Hassan

      Hej Muna,
      Häll i sockret när smöret smält och du dragit av kastrullen från plattan. Lycka till! Vänliga hälsningar Jorunn/webbredaktör Mitt kök

  • Malin Hohenberg
    Malin Hohenberg

    Hur funkar det när man har en varmluftsugn? Sänker jag till 140 eller funkar det med 160 men kortare tid?
    Skulle det fungera att ha i chokladknappar?