Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Frusen blåbärs-cheesecake med swirl

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Fantastiskt god och fin dessert med härligt utseende.

Ingredienser

12 bitar
  • 1 tunn del av 1 färdigköpt tårtbotten

Fyllning

  • 1 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 200 g frysta, tinade blåbär
  • 2 färskost (till exempel philadelphia à 200 g)
  • 2 dl tjock matyoghurt

Garnering

  • cirka 12 savoiardikex
  • cirka 1/2 dl matyoghurt
  • färska blåbär
  • ätliga blommor

Så här gör du

  1. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg dem i en rymlig bunke med äggulor och socker, vispa riktigt luftigt.
  2. Vispa äggvitorna styva med elvisp i en annan bunke.
  3. Mixa blåbären till en slät puré, lägg 2/3 dl åt sidan och häll resten av purén i äggulevispet.
  4. Tillsätt även färskost och yoghurt och vispa ihop till en jämn smet. Vänd ner äggvitan.
  5. Lägg den tunna tårtbotten i en form med löstagbar kant, 22 centimeter i diameter. Jämna till botten om det behövs. Häll i smeten.
  6. Gör eventuellt en "swirl" enligt instruktionen nedan.
  7. Ställ tårtan i frysen i minst 5 timmar, eller gärna över natten.
  8. Låt kakan stå i kyl i minst en timme före servering. Ta bort kanten från pajformen och fördela kexen runt hela tårtan, limma med en liten klick matyoghurt på varje kex. Lägg på blåbär och strö eventuellt över en vacker, ätlig blomma.
  9. Swirl
  10. Vill du ha mönster på tårtan så gör du så här, annars kan du röra i strösocker i purén till önskad sötma. Servera sedan som tillbehör till tårtan.
  11. Droppa cirka 1 tsk blåbärspuré åt gången i tårtsmeten. "Dra" hastigt med till exempel det tunna skaftet av en tesked i ett cirklande mönster från droppen och utåt. Cirka tre drag från varje droppe är lagom. Fortsätt så på hela tårtan tills purén är slut eller tills du själv är nöjd!
  12. Lyft försiktigt in tårtan i frysen.