Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fröknäcke – bästa receptet

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 265 st har redan röstat

Fröknäcke är kanske det enklaste brödet du kan baka. Det är dessutom nyttigt, glutenfritt, billigt, gott och nästan löjligt lättbakat.

Du rör ihop ingredienserna på ett litet kick och sedan har du ett knaprigt och gott knäcke som nästan inte går att sluta äta.

Ett hembakat fröknäcke kan du göra på så många goda sätt. Du kan använda mandelmjöl, majsmjöl, chiafrön, linfrön, sesamfrön, pumpakärnor och solroskärnor. Smaksätt exempelvis med ingefära, rosmarin eller citron och toppa med flingsalt. Toppen att äta om du vill undvika gluten och bli mer hälsosam.

När du bakar fröknäcke behöver du en slev, en bunke och ingredienserna. Du blandar allting i bunken och lägger smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut smeten med hjälp av fingarna eller genom att kavla ut det. Om du kavlar underlättar det om du har ett bakplåtspapper mellan kaveln och smeten. Strö på havssalt och in i ugnen på cirka 150 grader i cirka 40 minuter. Enkelt och utan kladd!

Ingredienser

12 bitar
  • 2 dl majsmjöl
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,75 dl solroskärnor
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl olivolja
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper
  2. Rör ihop alla ingredienserna och tillsätt sedan 2 dl kokande vatten och vänd runt och häll ut på bakplåtspappret.
  3. Platta ut och släta till smeten så att det blir ett par mm överallt. Det går lättast om du lägger ett annat bakplåtspapper uppe på och trycker/slätar ut med handen. Det är noga att det blir tunt och jämnt annars kan det bli mjukt.
  4. Häll på knappt en näve grovsalt, tex flingsalt
  5. In i ugnen ca 1 timme.
4 kommentarer om "Fröknäcke – bästa receptet"