Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fröigt och nyttigt glutenfritt bröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Jag älskar att äta bröd och jag har märkt att jag mår som allra bäst när jag äter glutenfritt bröd så det blir en hel del bakande här hemma. Det är lite knepigt att få till ett gott glutenfritt bröd. Det finns en hel uppsjö av olika slags mjölsorter och recept, men ganska ofta blir resultatet ett kompakt och svampigt bröd. Därför blev jag så glad när jag provade det här receptet. Det är helt fantastiskt gott! Jag har gjort det massor av gånger och det blir lika gott varje gång. Brödet är fullt av krispiga hasselnötter och mjuka, söta fikon. Det är en perfekt smakkombination och passar kanske som allra bäst runt jul, men jag äter det hela tiden. Gärna med mycket smör på. Inte dumt!

Det går supersnabbt att göra det här brödet. Det är bara att blanda ihop alla ingredienser, lägga i en form och sätta i ugnen. Busenkelt. Jag hittade receptet på Ann-Catrin Mattssons blog Scandinavian Wellness. Kika på den. Hon tar så oerhört fina bilder och hon har massor av goda och nyttiga recept.

Ingredienser

1 portion
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 msk physlium husk
  • 3 dl kokande vatten
  • 2 dl Durra mjöl
  • 2 dl Rårismjöl
  • 25 g jäst/torrjäst
  • 0,5 dl majsstärkelse eller maizena
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk brödkryddor
  • 2 dl filmjölk (eller havregrädde)
  • 0,75 dl äkta lönnsirap eller honung
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 1 dl pumpa frön
  • 1 dl strimlade fikon och dadlar

Så här gör du

  1. Blanda physlium husk, linfrön och sesamfrön i en bunke och häll över det kokande vattnet.
  2. Blanda väl och låt blandningen svälla i 15 min.
  3. Blanda mjöl, majsstärkelse och bikarbonat och salt i en annan bunke. I fall du använder torrjäst tillsätter du den nu och blanda noga i mjölet
  4. Tillsätt filmjölken (använder du vanlig jäst smular du ner den nu).
  5. Använd en degblandare eller vispa med elvisp tills allt gästen är noga fördelat i degen
  6. Tillsätt lönnsirap och till sist nötterna och fikon/dadlar. Degen ska vara kletig men inte rinnig. Verkar degen för torr tillsätt mer filmjölk
  7. Häll upp smeten i en smord brödform. Strö ev. över lite mjöl.
  8. Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk i 80 min.
  9. Sätt ugnen på 200 C.
  10. 10.Grädda i nedre delen i ca 50- 60 min. Testa med en sticka och se om den är torr. Håll även lite koll på färgen. Ibland kan man behöva lägga något ovanpå så att ytan inte blir för brun.
  11. Låt brödet svalna helt innan du skär i det.