Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fritto misto

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Fritto misto brukar vara en tallrik full med olika sorters fisk och skaldjur. Men Fritto misto kan variera och även innehålla kött och grönsaker. Fast fisk är att föredra för att den ska ”hålla ihop”. Det är också gott att fritera skivad citron till. Citronklyftor och kanske en god aioli passar också bra.

Ingredienser

4 portioner
  • cirka 600 g fiskfilé av fast sort
  • tigerräkor och bläckfiskringar
  • 1 –2 ekologiska citroner
  • grönsaker, till exempel fänkål, zucchini, broccoli
  • flingsalt

Frityrsmet

  • 100 g vetemjöl
  • en nypa salt
  • vitpeppar, nymald
  • 1 krm chilipeppar
  • 3 msk olivolja
  • 1 äggula
  • ½ dl vatten
  • ½ dl vitt vin
  • 1 äggvita
  • cirka 1 liter solrosolja till fritering

Så här gör du

  1. Blanda mjöl, salt, vitpeppar, chilipeppar, olivolja, äggula, vatten och vin väl i en skål. Rör om noga till en slät smet. Låt smeten vila 30 minuter. Vispa äggvitan till ett hårt fast skum och vänd ner i smeten.
  2. Torka fisken och skaldjuren och skär fisken i bitar. Tvätta och skiva citronerna. Skiva fänkålen, skär zucchinin i stavar och dela broccolin i små buketter.
  3. Hetta sakta upp oljan i en gryta till 180 grader. Eller prova med en bit bröd, blir den snabbt gyllene är oljan klar att använda.
  4. Börja med att fritera citronskivor och grönsaker, om du väljer att ha det med. Doppa grönsaker, fisk och skaldjur vartefter i smeten. Skaka bort överflödig smet.
  5. Fritera lite i taget, bitarna är klara efter ett par minuter när de är gyllenbruna. Ta upp med hålslev och rinna av på dubbelt hushållspapper. Strö på flingsalt.
  6. Varmhåll under tiden resten friteras, det går bra en liten stund i ugnen. Men för att den krispiga ytan ska behållas bör Fritto miston serveras i princip genast.