Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Friterad cookie dough med vaniljglass

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Friterad kakdeg tillsammans med vaniljglass, vispgrädde och söta jordgubbar. Så mycket gott på en och samma tallrik – en efterrätt med extra allt!

Ingredienser

10 portioner
  • 1 paket filodeg
  • 1 ägg, lätt uppvispat med en gaffel
  • 5–6 dl olja att fritera i

Kakdeg

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk bikarbonat
  • 2 krm salt
  • 1 ½ dl nötter, hackade
  • 100 g mörk choklad, hackad

Tillbehör

  • 2 l jordgubbar
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 ½ l vaniljglass
  • 1 dl lönnsirap eller flytande honung

Så här gör du

  1. Blanda och arbeta ihop smör, strösocker, farinsocker, ägg, vetemjöl, bikarbonat och salt till en deg. Blanda sist ner nötter och choklad.
  2. Dela degen i två bitar. Rulla ut bitarna till två rullar, cirka 4 centimeter tjocka. Vira in rullarna i plastfolie och lägg in i frysen i minst två timmar.
  3. Tina upp filodegen ordentligt. Lägg ut filodegen på ett bakbord. Stansa ut rundlar, cirka 10–12 centimeter i diameter.
  4. Skär kakdegen i tunna skivor. Lägg en skiva kakdeg i mitten på en filodegrundel. Lägg på fyra filodegrundlar. Pensla kanterna på varje filodegrundel med ett uppvispat ägg. Vänd på kakan och lägg på fyra rundlar. Pensla mellan lagren.
  5. Värm upp oljan till cirka 160–170 grader och fritera försiktigt ett par kakor åt gången.
  6. Servering: Servera de friterade kakorna med jordgubbar, vispad grädde och vaniljglass. Ringa över lönnsirap eller honung.