Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Friterad avokado med lime & dipp

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg
Friterad avokado med lime & dipp
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Fräsch och mjuk avokado med en krispig, friterad yta. Dippa i chilisås eller lime- och korianderröra. Passar fint som förrätt eller till grillad fisk och kyckling.

Se även: Red hot salt – recept

Ingredienser

4 portioner

Friterad avokado

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl öl
  • 1 äggula
  • 2 krm salt
  • 4 avokador
  • 5–6 dl neutral olja, till fritering
  • flingsalt eller red hot salt, se recept ovan

Chilidippsås

  • 1 ½ dl majonnäs
  • ½ dl gräddfil eller crème fraiche
  • 1–2 tsk chipotlepasta, beroende på hur stark dipp du vill ha
  • 1 msk chili sauce, Heinz
  • 2 krm chiliflakes
  • eventuellt 1 vitlöksklyfta

Lime- och korianderdipp

  • 2 lime, saften
  • 2 msk honung
  • 2 pepperoni, hackade
  • 1 msk hackad koriander

Så här gör du

  1. Friterad avokado: Vispa ihop vetemjöl, öl, äggula och salt till en frityrsmet.
  2. Skala, kärna ur och skär avokadon i fyra klyftor.
  3. Värm upp oljan till 160–170 grader. Doppa en avokado­ klyfta åt gången i frityrsmeten och fritera i oljan tills avokadon är gyllenbrun. Vänd på klyftorna en gång så att de blir jämt friterade. Låt dem rinna av på en tallrik med hushållspapper. Strö över salt.
  4. Chilidippsås: Blanda ihop alla ingredienser till såsen och servera i en skål vid sidan om. Om du vill kan du tillsätta en finhackad vitlöksklyfta.
  5. Lime- och korianderdipp: Blanda alla ingredienser i en skål och servera vid sidan om.
Du kanske även gillar