Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Frikadeller på kalv & lufttorkad skinka

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Oftast blandas frikadellerna med pasta, men de är också goda kalla som antipasto. Och vill du bjuda många är det här en utmärkt rätt eftersom frikadellerna, precis som grytor, bara blir godare om de lagas en dag i förväg.

Ingredienser

4 portioner

Frikadeller

  • 500 g kalvfärs
  • 1 skiva kantskuret dagsgammalt vitt bröd
  • 1 dl mjölk
  • 50 g pancetta
  • 1 ägg
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 ½ dl riven parmesanost
  • ¾ tsk salt
  • 1 krm nymald peppar

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater à 400 g
  • 2 msk kapris
  • 1 tsk socker
  • 1 dl färsk strimlad salvia
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Så här gör du

  1. Frikadeller: Låt brödet dra i mjölken i cirka 10 minuter. Lyft upp det och krama ur vätskan, mjölken ska inte användas mer. Finhacka pancettan.
  2. Blanda ingredienserna till smeten. Låt gärna smakerna mogna en stund i kylen.
  3. Forma smeten till 16 stora köttbullar med vattensköljda händer. Lägg dem på en vattensköljd skärbräda.
  4. Gör tomatsåsen: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja i en traktörpanna, utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré, tomater, kapris och socker.
  5. Koka såsen under lock i cirka 30 minuter. Rör då och då. Blanda i salvia och smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och koka sakta under lock, i 15–20 minuter, vänd dem någon gång under koktiden.