Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Franska chokladbakelser med glass

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Fransmännen är som galna i den här barnsligt goda desserten – profiteroles. En liten petit-chou fylld med glass dränkt i varm chokladsås. Beräkna 2–3 stycken per person.

Ingredienser

16 stycken

Petits choux-smet:

  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 75 g smör
  • 1,5 dl mjöl
  • 4 st ägg

Chokladsås:

  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 tsk smör

Till servering:

  • glass

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Värm upp mjölk, salt, socker och smör i en kastrull.
  3. Rör bestämt ner mjölet och rör kraftigt över medelvärme tills en smidig degboll skapats.
  4. Tag av från värmen och låt svalna något. Rör ner äggen i omgångar till en slät smet.
  5. Spritsa eller klicka ut cirka 1,5 msk smet per bakelse på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  6. Sätt in plåten i ugnen. När bakverken rest sig och börjat få färg kan man öppna försiktigt på ugnsluckan och släppa ut ånga. Grädda sedan ytterligare 15–20 minuter.
  7. Låt svalna på galler.
  8. Servering: Skär av toppen på petitchoubakelsen. Fyll med en kula vaniljglass. Lägg på locket. Servera med ljummen chokladsås ringlad över bakelsen (se recept nedan).Varm chokladsås: 1. Blanda vatten, socker och kakao i en kastrull. 2. Låt koka upp under omrörning med visp. Låt sjuda på svag värme under omrörning några minuter. Tag av kastrullen från plattan och rör i en klick smör.