Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fransk löksoppa med gruyèreost

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Löksoppa med bröd och ost är en fransk klassiker.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 liter tunt skivad gul lök
  • 25 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 3 msk vetemjöl
  • 18 dl vatten
  • 3 tärningar mörk oxbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk konjak (kan uteslutas)
  • 3 msk repade timjanblad
  • salt
  • nymald peppar
  • 4–6 skivor lantbröd utan kanter
  • 4 dl riven gruyèreost

Så här gör du

  1. Stek löken i smöret på låg värme under lock i cirka 15 minuter. Tillsätt salt och socker. Sätt på locket och stek i ytterligare 30 minuter. Rör om då och då och passa så att löken inte bränns.
  2. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt buljong och vin och låt soppan sjuda under lock i cirka 30 minuter. Ta bort eventuellt skum. Blanda i konjak och timjan. Smaka av med salt och peppar.
  3. Fördela soppan i ugnsfasta skålar. Lägg en brödskiva i varje form. Toppa med ost.
  4. Gratinera i het ugn med grillelementet på. När osten har en gyllene färg är soppan klar att servera.