Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kycklinggryta – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 95 st har redan röstat
Kycklinggryta – recept
Thomas Carlén

Här är recept på en fransk kycklinggryta som är perfekt mat till vardag och fest – smakerna är tydliga och härliga. Kycklinggryta är enkelt att variera – både i smak och innehåll. Välj det du har hemma och laga efter säsong.

Läs också: Kycklinggryta med soltorkade tomater – busenkel!
Här använder vi vanligt vin men det går förstås lika bra att byta ut det mot alkoholfritt rödvin eller matlagningsvin.
Kycklinggryta, liksom andra grytor, blir ofta ännu godare dagen efter du tillagat den. Så har du gott om tid är det här ett eprfekt recept att laga till middagen imorgon.

Läs också: Kycklinggryta med varm apelsinsmak

Ingredienser

4 portioner
  • 900 g kycklinglårfilé
  • salt, svartpeppar
  • vetemjöl
  • 250 g steklök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g champinjoner
  • 4 rimmat sidfläsk
  • 2 msk smör
  • 3 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 1 kryddbukett (se tips i instruktionerna)
  • 1 msk beurre manié (rör ihop lika delar mjukt smör och vetemjöl till en kula)
  • 2 msk tomatpuré
  • hackad persilja

Servera med

  • baguette
  • sallad

Kryddbukett

  • 1 bit purjolök
  • 1 liten stjälk selleri
  • 2 timjan
  • 1 persilja
  • 1 lagerblad

Så här gör du

  1. Dela filéerna i två delar. Salta och peppra kycklingdelarna. Vänd dem i vetemjöl på en tallrik. Lägg över på smörpapper.
  2. Lägg steklökarna i ljummet vatten i en skål, cirka 5 minuter, då blir de lättare att skala. Skala dem med skalkniv. Skala och hacka vitlöken.
  3. Skär fläsket i strimlor. Ansa och dela svampen och lägg i en skål.
  4. Bryn fläsket i en stekpanna, lägg över i en gryta. Bryn kycklingbitarna i smör, tillsätt vitlök och lägg över i grytan. Stek lök och svamp i smör och lägg över i grytan.
  5. Tillsätt vin, vatten och fond. Lägg i kryddbuketten. Låt grytan koka upp och sedan sjuda, 25 minuter. Lägg kyckling, fläsk och grönsaker i en skål. Ta bort kryddbuketten.
  6. Klicka ner beurre manié och tomatpuré i skyn. Sjud 5 minuter under omrörning. Salta och peppra. Lägg i kyckling, fläsk och grönsaker och låt grytan bli het. Strö över persilja.
  7. Bind samman, 1 bit purjolök, 1 liten stjälk selleri, 2 kvistar timjan, 1 kvist persilja och 1 lagerblad till en bukett, med bindgarn eller lägg i en påse av gasväv. Buketten läggs i grytan som smaksättning.
11 kommentarer om "Kycklinggryta – recept"
  • HerrBaloo
    HerrBaloo

    För helvete.
    Säkert stått i 90 minuter med detta jävla recept och samtidigt följt svåra anvisningar. Maten smakade allt annat än gott, och här sitter jag sörplandes på halvtaskig kyckling med kraftig smak av vin som om världen var gjord på druvor.

    Säg mig, har jag dålig karaktär vad gäller matlagning eller lämpar sig receptet för människor utan några som helst smaklökar.

    Ps: min mamma säger att jag är duktig på laga mat, så det så..

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till HerrBaloo

      Hej och tack för din kommentar!

      Så tråkigt att du inte uppskattar vårt recept på Fransk kycklinggryta! Vi är själva mycket förtjusta i den här förenklade varianten av en klassisk fransk Boeuf bourgignon och tycker kanske att vinet mer ger en fördjupning av smaken på själva grytan än någon egentlig vinsmak. Men det handlar förstås om vilket vin också, det är alltid klokt att tänka att vinet ska passa maten. I det här fallet är det förstås extra lyckat med ett franskt vin, kanske en pinot noir.

      Det vi gillar extra mycket med det här receptet är kombinationen av kött och sidfläsk – och så de milda champinjonerna till.
      Hoppas att du har lite kvar av grytan, som du kan testa i morgon också. Grytor vinner alltid på att ligga till sig lite, gärna över natten!

  • Mitt Kök
    Mitt Kök

    Hej Annica H!

    Vad kul att höra! Och den blir ännu godare dagen därpå!

  • nonnewyn
    nonnewyn

    HerrBaloo måste ha missa nåt !!
    Vi glömde salt å peppar, jag säger, det gjorde ingeting.
    Det var den godaste kycklingryta vi har gjort, vi använde Pinot Noir
    Kommer att göra den flera ggr.
    Sen att det tog lång tid att göra den, gör inget.

  • Ulrika Svensson
    Ulrika Svensson

    Sjukt god gryta! Väl värd pysslet, detta kommer bli min nya bjudrätt. Tack Mitt kök för ett fantastiskt gott recept!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Ulrika Svensson

      Åh! Vad roligt att du gillade! Det är en favorit här på redaktionen också.
      Allt gott,
      /Julia – redaktör Mittkök.se

  • Oskar Norberg
    Oskar Norberg

    HerrBaloo – Länge sedan du skrev din kommentar nu, men ändå: Använde du en gjutjärnsgryta? Rödvinet reagerar lätt med gjutjärnet och då smakar det inte bra alls (blir ofta alldeles för surt). Använd en emaljerad gryta, eller en gryta i annat material istället i så fall.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till caritas

      Hej, vad roligt att höra. Ja det här receptet är underbart!
      Med vänliga hälsningar
      Jorunn, webbredaktör Mitt kök

  • marianne
    marianne

    Fantastisk god gryta, gjorde den med benet kvar i filen och avnjöt den dagen efter tillagning.

Du kanske även gillar