Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fransk fisksoppa med aioli & pancettaströssel


Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 35 st har redan röstat

En mustig soppa med mycket smak lagar du på ett vanligt fiskblock. ­Soppan mixas slät och serveras med knaprigt pancettaströssel.


Ingredienser

6 portioner

  • 1 sej- eller torskblock, tinat

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 fänkålsstånd

  • 2 morötter

  • 1 palsternacka

  • 3 msk olivolja

  • 2 hönsbuljongtärningar

  • 3 msk tomatpuré

  • 1/4 krm kajennpeppar

  • 1 tsk paprikapulver

  • 1 burk tomater

  • cirka 1 liter kokande vatten
  • 
Aioli:

  • 4-5 msk majonnäs

  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 
1-2 tsk vatten

  • 1 tsk färskpressad citronsaft

  • Serveras med:

  • 3-4 pancetta eller bacon

  • skivad formfranska


Så här gör du

  1. Skär fisken i bitar. Skala och hacka löken och vitlöken. Ansa, klyfta och skiva fänkålen. Skala och skär ­moroten och palsternackan i tärningar.

  2. Fräs lök och vitlök i oljan cirka 3 minuter. Tillsätt fänkål, morot och palsternacka och fräs cirka 3 minuter, rör om då och då. Smula ner buljongtärningarna.

  3. Tillsätt tomatpurén, kajenn­peppar, paprikapulver och fräs cirka 1 minut.

  4. Blanda i tomaterna och hälften­ av vattnet, koka soppan under lock cirka 20 minuter. Lägg i fisk­bitarna och sjud 5-8 min eller tills fisken­ är klar.

  5. Mixa soppan­ slät med ­stavmixer, späd den med ­resten av vattnet till önskad ­konsistens och ge den ett uppkok.

  6. Rosta pancettan knaprig i en torr stekpanna. Låt kallna.

  7. Blanda ihop ingredienserna till ­aiolin.

  8. Toppa soppan med smulad ­pancetta. Servera med aioli och ­rostad franska.
2 kommentarer om "Fransk fisksoppa med aioli & pancettaströssel
"