Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fransk citrontarte

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Denna tarte serveras på många restauranger i Frankrike. Går bra att baka dagen innan den ska ätas. Går också utmärkt att frysa. Servera med hallonsås – koka upp hallon tillsammans med lite vatten, socker efter smak och sila. Frysta hallon går bra.

Ingredienser

1 tarte

Pajdeg

  • 2½ dl vetemjöl
  • 2½ msk strösocker
  • 75 g smör
  • 2½ msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 3 dl siktat florsocker
  • 125 g smält smör
  • saften av två citroner

Så här gör du

  1. Gör pajdegen först. Nyp ihop smöret med mjöl och socker. Slå på vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Eller använd matberedare. Låt degen vila i kylen 1 timme.
  2. Kavla degen tunt och lägg den i en rund pajform (27 cm), gärna med löstagbar botten. Nagga bottnen med gaffel och ställ eventuellt in formen i frysen ca 15 min (hjälper till så att degen inte rasar ner från kanten). Grädda pajbotten i 200 grader cirka 15 minuter.
  3. Blanda ihop fyllningen.
  4. Häll fyllningen i kakformen och fortsätt grädda ytterligare 15 minuter.
  5. Låt kakan svalna. Sikta över florsocker före serveringen.