Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Formbröd med oliver

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Servera hemgjort bröd med exempelvis något gott, kryddat smör. Utmärkt på buffén.

Ingredienser

8 portioner
  • 2 dl kärnfria oliver
  • 6 dl vetemjöl + cirka 1 dl till utbakningen
  • 1 1 ⁄2 tsk bakpulver
  • 1 ⁄4 tsk salt
  • 2 dl färskriven parmesan
  • 75 g smör
  • 1 msk socker
  • 1 ägg
  • cirka 2 dl mjölk

Så här gör du

  1. Skölj oliverna och klappa dem torra med hushållspapper.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Sikta mjölet tillsammans med bakpulvret och saltet ner i en bunke. Blanda i osten. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller i matberedare. Tillsätt sockret och ägget blandat med mjölken. Arbeta samman till en deg, späd med lite mera mjölk om det behövs.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda in oliverna och forma den till ett bröd. Lägg det i en brödform, cirka 1 1⁄2 liter, med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 20 minuter eller tills brödet är genomgräddat och har spruckit upp.