Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Focaccia med citron och vitlök

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl vatten (37 grader)
  • 1 tsk honung, socker eller sirap
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt, gärna flingsalt
  • 6 1/2 dl vetemjöl special
  • 1 klyfta riven vitlök
  • 1 msk rivet citronskal
  • 1 msk olivolja (till pensling)
  • 1 skivad röd lök
  • 1 dl svarta oliver
  • 250 g små cocktailtomater
  • 1 msk kvistar av timjan
  • 1 krm flingsalt

Så här gör du

  1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet i en bunke.
  2. Tillsätt honung, socker eller sirap, citronskal, vitlök, fett, salt och nästan allt mjöl och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl, degen ska släppa från bunkens kant. Eller blanda allt i en degblandare och knåda väl. Låt jäsa övertäckt i bunke 30-40 minuter.
  3. Kavla ut degen direkt på plåten, så att den nästan täcks. Gör några gropar i degen med tummen och pensla på rikligt med olivolja.
  4. Strö på den skivade rödlöken, svarta oliver och cocktailtomater, gärna olika färger. Tryck ner dem i degen och strö på kvistar av timjan och lite flingsalt.
  5. Jäs cirka 15 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.