Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Focaccia

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Supergott till att doppa i soppa eller i en god olivolja.

Brödet ska jäsa tills det blir riktigt luftigt.

Toppingen kan man variera om man önskar, t.ex. oliver eller soltorkade tomater.

Ingredienser

1 portion
  • 35 g färsk jäst
  • 500 g vatten
  • 5 g honung
  • 50 g olivolja
  • 2 msk torkad oregano
  • 15 g flingsalt
  • 525 g vetemjöl special
  • 175 g durumvetemjöl
  • olivolja till pensling

topping

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 rosmarin fint skuren
  • 12 st cocktailtomater, skurna på häften
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Lös upp jästen i vattnet och honungen. Tillsätt mjölet och oregano, knåda på låg hastighet i 3 min, häll då i oljan och fortsätt knåda i 10 min. Tillsätt då saltet, höj hastigheten och knåda i ytterligare 7 min.
  2. Ta en ugnsplåt med höga kanter och lägg ett bakplåtspapper i botten, olja in kanterna. Lägg i degen och tryck ut den, nästan ut till kanterna. Pensla degen med olivolja och täck med plastfilm. Låt jäsa i 1,5-2 timmar. Degen ska blivit riktigt luftig och fin.
  3. Sätt ugnen på över/under-värme 250c. Pressa vitlöksklyftan i olivoljan.
  4. Tryck ner tomaterna i (eller den toppingen du önskar) i degen, pensla på vitlöksoljan, strö över rosmarin och flingsalt.
  5. Sätt in i mitten av ugnen samtidigt som du kastar in 0,5dl varmt vatten i botten av ugnen. Grädda i 12-15 min. Sänk värmen om det skulle bli för mörkt på toppen. Lägg över på ett galler och låt svalan innan du skär upp bitar av brödet.