Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fläskkotlett med fläderbräserad fänkål och syrlig mascarponesås

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Jag känner mig lite trist och enformig som ofta lagar mat med citron, fänkål, fläder och ingefära. Men jag tycker det är så gott och det fungerar både till varmrätter likväl som till desserter.
Vad gillar du att krydda och smaksätta med?

Ingredienser

4 Portioner

Bräserad fänkål

  • 2 st fänkålsstånd, delade
  • 1 st finhackad gul lök, 2 hackad vitlök
  • 1 st rivet skal och saft av citron
  • 4 dl Flädersaft, 2 dl koncentrerad + 2 vatten ev mer
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • olivolja till stekning

Syrlig mascarponesås

  • 2,5 dl grädde
  • 4 msk mascarponeost
  • Skyn från fänkålen
  • salt och nymalen vitpeppar

Kött

  • 4 st stora fläskkotletter
  • Olja, smör till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör

  • kokt färskpotatis
  • Rårörda vinbär eller lingon

Så här gör du

  1. Fräs fänkål i olivolja. Efter en liten stund tillsätt hackad lök och vitlök. Häll över fläder och vatten. Sätt på lock och låt sjuda ca 20 minuter eller tills fänkålen känns lagom mjuk. Häll på citron och skal. Smaka av med salt och peppar.
  2. När du hällt av den lilla skyn som är kvar ska den vara till såsen. Rör ner persilja och blanda runt med fänkålen.
  3. Tillsammans med skyn (det lilla som är kvar efter reduceringen)från fänkålen vispar du ner grädde och mascarpone. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Stek eller grilla fläskkotletterna.
  5. Lägg upp kotlett och fänkål på en tallrik. Ringla över lite sås och vinbär. Servera med kokt potatis.