Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fläskfilégratäng med allt av det goda

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 116 st har redan röstat

Det här är en mycket kär rätt för mig. Det här är nämligen en gratäng som blev min paradrätt redan som tidig tonåring.

Den har liksom allt av det goda. Vin, svamp, grädde, purjolök, parmesan mm.

Den här rätten passar när som- vardagslyx eller till helgen- gör som du vill. Passar även fint att göra till många.

Det bästa är att rätten alltid är uppsakattad och omtyckt.

Jag serverar denna härlighet med ris, men det går lika bra med klyftpotatatis. Och givetvis har jag en stor sallad till.

ENJOY!

Ingredienser

4 portioner
  • 600-700 g fläskfilé
  • 1 st purjolök
  • 300-400 g färska champinjoner
  • 3 dl grädde eller matlagningsgrädde
  • citronpeppar, efter smak
  • 2 msk vetemjöl
  • 50 g smör
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1-2 msk koncentrerad kalvfond
  • Knappt en dl fylligt rött vin
  • 250 g röda körsbärstomater
  • grovt riven parmesanost
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • smör till stekningen

Så här gör du

  1. Börja med att sätt ugnen på 200 grader. Putsa köttet så och skär det i medaljonger och lägg dem på en tallrik.
  2. Tag fram 4 portionsformar (som funkar för ugnen) eller en stor ugnsform och smöra dem/den.
  3. Gör ett snitt i purjolöken och skölj den (kan vara väldigt grusig inuti). Skiva den i tuna skivor och stek i smör. Salta och peppra efter smak.
  4. Lägg purjolöken i formen/formarna som ett tunt lager. Skär därefter champinjonerna i tjockare skivor och ställ åt sidan.
  5. Krydda köttet med salt och citronpeppar. Stek dem i omgångar i smör och lägg dem tätt inpå varandra över purjolöken.
  6. Stek därefter champinjonerna i samma panna som köttet stekts i (viktigt att inte skölja ur pannan då mycket smak sitter kvar från kött och purjolök). Salta och peppra. När de mjuknat och fått färg lägger vi dem i en skål åt sidan.
  7. Smält 50 g smör i samma panna som stekningen. Sänk värmen och slå på 2 msk vetemjöl. Vispa till en tjock massa. Slå därefter på grädde, vin, soja, kalvfond, salt och peppar. Rör om och häll på alla champinjoner. Låt småputtra några minuter.
  8. Slå över champinjonsåsen över kött-och purjolöken. Skiva tomater och lägg över såsen och avsluta med rikligt mycket parmesan.
  9. Grädda i ugnen tills gratängen fått en fin och gyllenbrun färg.
  10. Serveras med ris och en härlig sallad. ENJOY!
22 kommentarer om "Fläskfilégratäng med allt av det goda"
  • Pierre Lind
    Pierre Lind

    Hej! Tack för receptet Stina. Kommer att lägga in den här rätten på min Lunchmeny
    Nästa vecka. Återkommer med gästernas kommentarer 🙂

    Mvh Pierre.

  • FULLA
    FULLA

    Ska pröva receptet som låter gott! Men jag är alltid orolig över att fläskfilén blir torr!! Hur länge in ugnen?

  • Lotta E
    Lotta E

    Hej Stina,
    lagade denna rätt i helgen och jag förstår varför det är din paradrätt. Ska dock erkänna att jag bytte ut parmesanen mot västerbottenost – blev toppen !

  • LindaF
    LindaF

    Doftar underbart i köket och om 10 minuter provsmakas det…Hoppas att smaklökarna får sitt för ögat njuter redan 😀

  • Irja
    bebis12ungen

    Hej! det låter gott, måste prova men är lite rädd för att köttet blir torrt..? Hur gör du? mvh Irja

  • Stina Patetsos
    Stina Patetsos

    Hej!

    Bryn inte köttet för länge i pannan. Bara så att de får lite färg. Och snåla inte på smöret i pannan 🙂

    Ett annat alternativ är karré- det blir också fin fint 🙂

  • Stina Patetsos
    Stina Patetsos

    Nja, vinet gör verkligen skillnad. MEN såklart kan du skippa det och använda lite mer fond i stället. Det kommer absolut bli gott ändå. Dock är det godast med vinet 🙂

  • LindaF
    LindaF

    Glömde ju komma tillbaka och berätta om vad smaklökarna tyckte…Jodå, de gillade det lika mycket som ögat…En gudomlig rätt som kommer att göras många gånger då alla verkligen gillade den….Tack för att du delat med dig av detta fantastiskt goda recept 🙂
    Mvh Linda

  • Marre
    Marre

    Supergott Stina,det var verkligen vinet som var pricken över i.Gästerna älskade det och det kommer att bli en favoriträtt.

  • Håkan
    Håkan

    Ledsen att bli negativ men den här rätten var så där, inget att skriva hem om.

    • Finsmakare
      Finsmakare
      svar till Håkan

      Hej, då har du misslyckats, eller inte följt receptet. Jag tillagade receptet och det blev en kulinarisk uppkevelse. En underbart god rätt

  • Heidi Olsson
    Heidi Olsson

    Tack för receptet! Väldigt gott ! Min dotter älskade den här rätten

  • MMooAA
    MMooAA

    Inget att skämmas över !! Smaka kanon
    Den som inte gillar det här får gärna bjuda hem mej ,tänk på att förväntningarna är höga