Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Flädersaft – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 168 st har redan röstat

Flädersaft på det bästa sättet. Allt du behöver är fläderblom, citroner, citronsyra, socker och vatten.

Tips: Frys in saftkoncentrat i lite större burkar och skopa sedan upp den frysta fläderblomssaften när du vill blanda saft. Vill du göra en god fläderdrink kan du spä ut saften med iskall cava – mums!

Recept: Johan “Matgeek” Hedberg –Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under sommaren”.

Läs också: Så gör du rabarbersaft

Ingredienser

1 liter saft
  • 20 blomklasar fläder
  • 3 citroner
  • 40 g citronsyra
  • 1 l vatten
  • 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)

Så här gör du

  1. Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en kastrull.
  2. Skölj av flädern om den är nyplockad och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran.
  3. Koka upp vattnet och häll det över flädern.
  4. Sätt på ett lock och ställ svalt minst tjugofyra, men gärna fyrtioåtta timmar.
  5. Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
  6. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
  7. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande. Man måste inte koka upp utan kan om man så önskar enbart röra saften tills sockret löst sig. Det förlänger dock hållbarheten med ett rejält uppkok.
  8. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.
2 kommentarer om "Flädersaft – enkelt recept"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Mamzisusann

      Hej Mamzisusann!
      Vad bra att du gjorde oss uppmärksamma på detta. Det ska vara en liter vatten.
      Lycka till med saften önskar vi på Mitt Kök-redaktionen.