Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fläderblomssaft 
med mynta och lime

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Hemgjord saft med en fin etikett blir sommarens bästa gåbortpresent.

Ingredienser

100 klasar fläderblommor
  • 4-6 kvistar mynta
  • 3 lime
  • 1 citron
  • 3 liter vatten
  • cirka 6 dl-1 kg strösocker
  • 60 g citronsyra, cirka 4 msk
  • eventuellt Atamon

Så här gör du

  1. Lägg fläderblommorna och myntan i en bunke eller kastrull.
  2. Skölj citrusfrukterna noggrant. Skala dem med potatisskalare och lägg på blommorna. Skär bort det vita beska skalet och skär citronköttet i tunna skivor och lägg på ­blommorna.
  3. Koka upp vatten och rör ner socker tills det har smält. Ta av från värmen och rör ner citronsyran.
  4. Häll den heta sockerlagen över ­blommorna. Tryck till blommorna så att de kommer under ytan. Låt stå övertäckt och svalt i 3 dagar. Rör om ibland.
  5. Sila saften, bäst blir det med silduk men det går även bra med finmaskig sil. Låt saften hänga i silen några timmar. Tryck inte på blommorna, då blir saften grumlig. Slå sedan saften på väl rengjorda flaskor och förslut dem genast.
  6. Frys eller häll saften på fina ­flaskor och förvara i kylen. Glöm inte att lämna lite utrymme i plastflaskan om saften ska frysas. Om du vill tillsätta Atamon i saften, se instruktionerna på ­förpackningen.