Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fiskgryta med saffran och aioli

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 150 st har redan röstat

Fiskgryta eller fisksoppa är perfekt bjudmat, men passar lika bra en vanlig vardag. Här är ett enkelt och väldigt trevligt recept. Servera den med hemlagad aioli och en bit gott bröd!

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g torsk eller sejfiléer
  • 300 g laxfilé
  • 150 g räkor, skalade
  • 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 färskpotatisar
  • 1 stånd fänkål
  • 1 msk smör
  • 3 msk hummerfond eller skaldjursfond
  • 5 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 2 ,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 paket saffran
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk fänkålsfrön, stötta i mortel
  • 1 msk honung
  • olivolja

Vitlöksmajonnäs

  • 4-5 vitlöksklyftor
  • 3 äggulor
  • 1 ,5 dl olja, neutral
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk saft från citron

Så här gör du

  1. Strimla purjolöken, finhacka vitlöken, dela potatisen i 1x1 cm kuber och dela fänkålen i bitar. Fräs alltsammans i smör. Tillsätt saffran och rör om.
  2. Tillsätt därefter vatten, fond, vin, grädde, crème fraiche och kryddor. Låt sjuda cirka 10 minuter. Smaka av med honung och eventuellt lite mer salt och peppar.
  3. Gör aiolin under tiden. Pressa ner vitlöken i en skål. Vispa ner äggulorna och vispa sedan ner oljan droppvis, eller i en tunn stråle, tills det tjocknar. Smaka av med salt och citron.
  4. Skär fisken i cirka 3x3 cm kuber. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna precis innan servering.
  5. Servera soppan varm tillsammans med aiolin och en bit gott bröd.