Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fiskgratäng med räkor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 154 st har redan röstat

En saftig och god fiskgratäng med potatismos.

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g ekologisk torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar, nymald
  • 500 g räkor, oskalade

Potatismos

  • 800 g potatis, mjölig sort
  • 1 dl mjölk, het
  • 2 msk smör
  • salt, vitpeppar
  • 1 äggula

Sås

  • cirka 1 dl fiskspad
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk skaldjursfond, koncentrerad
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk citron, pressad saft
  • 3 msk dill, hackad
  • salt, vitpeppar

Servera med

  • citronklyftor och dill

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper.
  2. Tillaga fisken mitt i ugnen, cirka 15 minuter. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull. Tillsätt matlagningsgrädde, skaldjursfond och vetemjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skala räkorna och fördela över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken.
  4. Skala, skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda med het mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.
  5. Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor och dill.
2 kommentarer om "Fiskgratäng med räkor"
  • Mikaela Bülow
    Mikaela Bülow

    Mycket god fiskgratäng. För mig blev den lite blöt så nästa gång blir det att reda av såsen mer och att göra ett lite fastare mos. Kan absolut rekommendera denna.

  • Mitt Kök
    Mitt Kök

    Hej Mikaela,
    Tack för din återkoppling och bra tips. Vi är glada att du gillade den 🙂
    Mvh
    Mitt kök-redaktionen