Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fisk- & skaldjurstallrik


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg
Fisk- & skaldjurstallrik

HANS DESSER

Lyxigt, gott och väldigt enkelt. Att grava själv innebär att man använder en del socker, men det är bara en liten del som stannar i fisken. Naturligtvis kan du köpa färdiggravad lax i affären om du inte har tid att grava själv.


Ingredienser

4 portioner

  • 300-400 g rödingfilé

  • 3 msk socker

  • 1 msk salt

  • 1 kg blåmusslor i skal

  • 2 schalottenlökar

  • 3 msk smör/kokosfett

  • 3 dl vitt torrt vin

  • 3 dl vatten

  • 300 g grön sparris

  • 2 äggulor

  • 2 tsk dijonsenap

  • 1 tsk vitvinsvinäger

  • salt och peppar

  • 1 1/2 dl rapsolja

  • 400 g räkor med skal

  • 1 citron

  • lite groddar


Så här gör du

  1. Lägg rödingen på ett fat. Blanda socker och salt och strö över fisken. Lägg fisken inlindad i plast och låt den stå i kylen i 2 dygn.

  2. Skrubba musslorna och släng dem som inte är ordentligt stängda.

  3. Finhacka schalottenlöken och fräs den i en kastrull med smör eller kokosfett. Häll på vin och vatten och låt koka upp. Lägg i musslorna och låt koka under lock i 4 minuter.

  4. Fiska upp musslorna. Släng dem som inte öppnat sig. Koka sparrisen lätt.

  5. Lägg äggulorna i en skål och tillsätt senap och vinäger. Vispa med elvisp tills äggulan blir lite krämigare och allt är ordentligt blandat. Tillsätt oljan, först lite i taget så att majonnäsen går ihop, och sedan i större stråle.

  6. Skölj av salt- och sockerblandningen på rödingen och torka av den med papper. Skär den i tunna skivor.

  7. Lägg upp rödingen, musslorna, räkorna och sparrisen på ett serveringsfat och majonnäsen i en skål eller i ett glas. Servera med extra citron och lite groddar.
Du kanske även gillar