Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fisk- och skaldjursrisoni


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Med risoni är det enkelt att göra en risotto-liknande rätt med fisk och skaldjur i en tomat- och saffranssås.

Ingredienser

4 portioner

  • 2 dl risoni

  • 4 späda morötter
  • 
4 schalottenlökar

  • 1 vitlök

  • smör/olja, att steka i

  • 1/2 g saffran (1 pkt)

  • 1 msk tomatpuré

  • 1 dl vitt vin

  • 2 1/2 dl kycklingfond (vatten+ konc fond eller tärning)
  • 
500 g passerade tomater (burk eller tetra)

  • 1/4-1/2 örtbuljongtärning

  • 600 g fiskfilé (hälften lax + hälften fast vit fisk)

  • 200 g skalade räkor (gärna färska)

  • Garnering:

  • färska örter

Så här gör du

  1. 
Koka pastan enligt anvisning på paketet, men uteslut saltet.

  2. Skala och skär morötterna i tunna slantar. Skala och hacka lök och vitlök.

  3. Fräs morötter och lök i smör/olja i en stor kastrull. Rör ner saffran och tomatpuré och fräs hastigt under omrörning, men se upp så inte saffranet bränns.

  4. Slå på vin, fond och tomater. Sjud såsen i 5-10 minuter, tills morötterna börjar mjukna.

  5. Smula i buljongtärningen lite åt gången och smaka av mellan varven. Den ger både sälta och örtsmak åt såsen, som ska vara ganska trögflytande.

  6. Skär fisken i lagom stora munsbitar. Lägg ner dem i tomatsåsen och sjud (koka inte) några minuter tills fisken är klar.

  7. Häll upp den väl avrunna risonin på ett djupt fat och slå fisk- och tomatsåsen över. Garnera med räkor och örter.

  8. Det går även fint att servera risonin med såsen direkt i djupa tallrikar.